Veelgemaakte SEO fouten en hoe je ze kunt vermijden

Als SEO specialisten zien we heel veel verschillende websites voorbij komen. En vergeef het ons maar door beroepslieveling zien we vaak dezelfde SEO fouten voorbij komen. Om je te behoeden van dezelfde SEO fouten, hebben we ze opgelijst en uitgelegd hoe je ze kunt vermijden/oplossen. Klaar?!

Verkeerde keywords targetten (geen zoekvolume / te veel zoekvolume)

Een vaak voorkomend SEO probleem is dat er op de verkeerde zoekwoorden wordt gewerkt. Ofwel is er geen zoekvolume op het gekozen zoekwoord ofwel is er gewoon te veel concurrentie.

Je lost dit op door eerst een degelijk zoekwoorden onderzoek uit te voeren.

De volledige website (of enkele pagina’s) op noindex zetten

Een klassieker als het gaat om SEO fouten en een probleem dat je niet direct ziet. In de broncode van elke pagina kan je meegeven aan zoekmachines of ze die pagina moeten indexeren of niet (via de noindex tag). Om een testwebsite niet te laten indexeren in Google wordt al snel gekozen om een noindex te gebruiken. Na lancering wordt dan ook vaak vergeten om die noindex tag aan te passen naar een index tag.

Je lost dit eenvoudig op door je website regelmatig te crawlen met bvb Screaming Frog. Zo krijg je direct een beter beeld van eventuele problemen. Na lancering van een nieuwe website, laat je de website best ook even crawlen om eventuele fouten snel op te sporen!

Ontdek onze favoriete SEO tools >

Geen interne links gebruiken

Links liggen aan de basis van zoekmachines. Hoe meer links een webpagina krijgt, hoe belangrijker hij wordt gezien door zoekmachines. Lanceer je een nieuwe webpagina, dan wordt er geen tijd gestoken om interne links te plaatsen naar de nieuwe pagina.

Oplossing: Naast het creëren van nieuwe content, wordt er ook best tijd voorzien om interne links te plaatsen. Idealiter worden er ook nieuwe backlinks geplaatst.

Te grote afbeeldingen gebruiken

Te grote afbeeldingen zijn één van de oorzaken van een trage website. Het is niet uitzonderlijk dat bepaalde afbeeldingen in hun grootste formaat worden geüpload & gebruikt. Zeker als er meerdere afbeeldingen gebruikt worden op één webpagina, zorgt dit voor een slechte prestatie score.

Oplossing: verklein je afbeeldingen voordat je ze upload. Gebruik hiervoor Photoshop of een ander fotobewerkingsprogramma. Gebruik de beste afbeeldingextensie zoals webp.

Backlinks vergeten

Backlinks zijn belangrijk voor je zoekmachine optimalisatie. Elke backlink telt als een extra stem voor jouw website / webpagina. Hoe meer (relevante) backlinks je kan verzamelen, hoe beter! Backlinks maken is geen eenvoudige opdracht. Het is dan ook echt iets voor een SEO specialist.

Oplossing: Probeer bij elke pagina minstens enkele backlink te verzamelen. Denk hierbij aan backlinks vanop sociale media (Facebook / Twitter).

Meer weten over backlinks? Ontdek onze backlink strategie tips!

Kapotte links – Error 404

Soms kom je op een 404 pagina terecht. Wanneer je een verkeerde link hebt geplaatst naar een bepaalde pagina, de pagina werd verplaatst of verwijderd dan kom je op een 404 pagina (pagina niet gevonden) terecht. Zoekmachines hebben niet graag een 404 error pagina. Maar dit kan je eenvoudig oplossen.

Oplossing: Crawl je website regelmatig met een crawler zoals Screaming Frog. Heb je een 404 pagina gevonden? Zorg dan voor een juiste link en indien nodig maak een 301 redirect aan.

Geen of onvolledige Google My Business

Iedereen die een fysieke winkel heeft, moet zijn eigen Google My Business pagina geverifieerd hebben. Jammer genoeg zijn er nog tal van bedrijven die dit niet hebben gedaan. Via je Google My Business pagina geef je de juiste / up-to-date informatie mee over jouw filiaal met o.a. openingsuren, website, telefoonnummer, foto’s, …

Oplossing: Zoek naar je eigen bedrijf in Google, claim (indien nodig) je eigen bedrijfspagina & update met de correcte gegevens.

Onvoldoende of ontbrekende tekst

Naast backlinks is content / tekst het belangrijkste om te tanken in Google. Maar zeer weinig partijen zetten echt in op content. Elke webpagina zou een unieke, informerende, begeleidende, sturende tekst moeten bevatten. Hoeveel woorden? Dat is afhankelijk van de concurrentie op de zoekwoorden die je wil targetten.

Oplossing: Schrijf elke dag een stukje tekst. Het is een groeiproces om een betere te copywriter te worden. Of besteed het schrijven van teksten uit aan een echte copywriter.

Ontdek onze tips voor betere SEO teksten

Duplicate content

Zet.je eindelijk in op meer pagina’s en teksten? Dan is de kans groot dat je duplicate content gaat hebben. Meerdere webpagina’s die min of meer dezelfde inhoud hebben en hetzelfde zoekwoord targetten.

Geen Structured Data gebruiken

Onduidelijke links

Het is een probleem die je minder en minder ziet. Voornamelijk bij oudere websites komt het wel nog eens voor dat de URL’s onleesbaar zijn.

Fout: website.be/product?id=34

Goed: website.be/producten/iphone-10-grijs

De onderste link/URL is leesbaar voor zowel de.bezoeker als voor zoekmachines. Dit schept vertrouwen en duidelijkheid. Het is een best practice om ‘Google-friendly’ URL’s te voorzien.

SEO migratie vergeten

Conclusie: Veelvoorkomende SEO fouten

Elke website kan verbetert worden op vlak van SEO. Ook de grootste websites. Elke SEO specialist maakt fouten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *