Op elke website komt het voor dat je een 301 redirect nodig gaat hebben. Maar wat is een 301 redirect nu eigenlijk? Is het belangrijk om dit te gebruiken & wanneer gebruik je dit het best? Alles over 301 redirect lees je in onderstaand artikel. Nadat ben jij een 301 redirect expert!
Wat is een 301 redirect?
Een 301 redirect of permanente redirect is een doorverwijzing van 1 URL naar een andere. De bezoekers (en zoekmachines) die op de eerste link belanden, worden automatisch doorgestuurd naar de eindbestemming.
Het doel van een 301 redirect is dat de bezoeker van je website steeds op de juiste pagina belandt. En dat de eventuele SEO waarde (autoriteit) wordt doorgegeven.
Waarom is een 301 redirect zo belangrijk?
Een 301 redirect is een belangrijke troef binnen zoekmachine optimalisatie. Als een bepaalde pagina veel autoriteit heeft opgebouwd door interne links, backlinks of door de inhoud van de pagina, dan zou het zeer jammer zijn om die autoriteit te verliezen als de pagina verouderd is, verplaatst of verwijderd wordt.
De 301 (permanente) redirect zorgt hier voor een oplossing!
Wanneer gebruik je een 301 redirect?
Een 301 redirect wordt bijna op elke website gebruikt. Van zodra de link van een webpagina verandert, dan wordt er idealiter een 301 redirect ingesteld.
De verandering van een link/ URL kan verschillende oorzaken hebben:
- De titel van de pagina wordt aangepast en dit heeft een directe invloed op de URL
- De webpagina wordt verplaatst
- De URL structuur van je website verandert
- Verandering van CMS of bij een redesign (SEO migratie)
- Door je SEO strategie merk je dat meerdere pagina’s beter worden herleid naar één pagina
- …
Er zijn heel wat redenen waarom een 301 redirect gebruikt kan worden. Sommige CMS systemen zoals WordPress en Drupal creëren automatisch een 301 redirect als de pagina van naam veranderd. Maar dan bvb niet als de pagina van locatie verhuist of bij een SEO migratie.
Hoelang behoud je een 301 redirect?
Een 301 redirect wordt in eerste instantie gemaakt voor je bezoekers naar de juiste pagina te leiden. Maar een andere belangrijke reden is voor SEO.
Google (en andere zoekmachines) indexeren heel veel verschillende webpagina’s. Als er een pagina verandert van URL, dan moeten zij die natuurlijk ook weten.
Anderzijds worden op andere websites soms ook linken gelegd naar een pagina op jouw website. Als de pagina niet meer bestaat of verhuist, dan moet die 301 redirect ook nog actief zijn en blijven.
Idealiter worden 301 redirects altijd bewaard. Ook redirect die als enkele jaren oud zijn. Alsook de 301 redirects van een vorige SEO migratie.
Wat moet je vermijden bij een 301 redirect?
De kans bestaat (en is redelijk groot zelfs) dat je een pagina maakt, van naam verandert en dan ook een 301 redirect nodig hebt. Maar vervolgens nog eens van naam verandert en terug een 301 redirect nodig hebt, enzo verder.
Dan krijg je een redirect chain. Een ketting van 301 redirects na elkaar. Dat is wat je zoveel mogelijk moet vermijden. 301 redirect zijn dan ook onderworpen aan onderhoud!
Anderzijds moet je ook opletten voor infinite loops. Denk daarbij aan:
Website.be/pagina1 redirect naar de website.be/pagina2 en redirect op zijn beurt terug naar website.be/pagina1. Zo zit je in een oneindige lus waar je niet uitgeraakt!
Om deze redirect chains en loops te vinden, raden we je aan om je website regelmatig te crawlen. Check hiervoor de technische SEO tools die we aanraden.
Wat na een SEO migratie?
Bij een SEO migratie (wanneer je verandert van website bouwer, van CMS, bij een redesign, bij verandering van domein, bij overname van een andere website, …) zijn 301 redirects van cruciaal belang!
Ga hier niet te lichtzinnig over! De autoriteit van je website staat.op.het spel. En weet dat Google op dat vlak meedogenloos kan zijn.
Zelf aan de slag: 301 redirect instellen
- 301 redirect instellen in Drupal
- 301 redirect in WordPress
- 301 redirect in Wix